Aplikace AutoMobil pomůže vám i vašim klientům s kontrolou tlaku v pneumatikách

2261

V mobilní aplikaci AutoMobil teď nově naleznete sekci na uložení informace o doporučeném tlaku (u prázdného vozidla a při jeho zatížení) u každé sady pneumatik, kterou máte v aplikaci uloženou!

Proč je dobré vědět doporučený tlak?

K čemu má auto volant, kola, nebo ruční brzdu ví dozajista každý řidič. Ovšem význam všech kontrolek, nadšeně svítících na řídícím panelu, zůstává mnohým z nás utajen.

S jednou z nich jste se ale nejspíše již blíže seznámili. Tou je signalizace podhuštění pneumatik. A ačkoliv se vám to nemusí zdát, jízda na špatně nahuštěných pneumatikách s sebou přináší mnohá rizika.

Na podhuštěných kolech se totiž prodlužuje brzdná dráha vozu, dochází k většímu opotřebování pneumatik, auto spotřebovává více paliva a obecně se snižuje bezpečnost jízdy.

Údaje o doporučeném tlaku naleznete nejčastěji na sloupku dveří či na víčku nádrže. Ale znáte to, tyhle věci se vždy objeví v tu nejnevhodnější chvíli, kdy spěcháte, nebo jste Vaše auto půjčili některému s rodinných příslušníků…

Vše přehledně a pohromadě v aplikaci AutoMobil

Zadejte si do aplikace doporučený tlak u každé ze sad pneumatik k Vašemu vozidlu a mějte tyto hodnoty vždy po ruce. Bude se Vám to hodit v při výměně sezonních sad pneumatik.

CZ1          CZ3

Nejste na to sami

Správně nahuštěná pneumatika je jedním ze základních předpokladů pro bezpečnou jízdu a hodnota tlaku v pneumatikách by se rozhodně neměla podceňovat.

Kde hledat?

Správný tlak v pneumatikách závisí na typu pneumatik, jejich rozměru a velikosti zatížení vozidla (běžný provoz / vysoké zatížení). Pro většinu osobních vozů a běžné zatížení se pohybuje kolem 2,3 bar (230 kPa). Doporučené hodnoty tlaku pneumatik najdete v manuálu výrobce, na informačním štítku na vozidle, případně na internetu – např. ZDE.

Věděli jste, že…?

Teplota vzduchu ovlivňuje tlak. Hodnoty tlaku doporučené výrobcem platí pro teplotu vzduchu 20 °C. Pokud je aktuální teplota výrazně odlišná, je vhodné tlak upravit. Čím chladnější je vzduch, tím je nižší tlak v pneumatice. A naopak. Každých deset stupňů Celsia přitom odpovídá 0,1 baru (10 kPa).

Používejte aplikaci AutoMobil a mějte jistotu, že nejste na hlídání tlaku sami.

Aplikace AutoMobil je nepostradatelný partner na cestách!

google-play-badgeapp-store_cz-01