Bankovní identita: Co to je a jak vám může zjednodušit život

429
blog_bankovni identita

Bankovní identita, neboli digitální občanka, umožňuje bezpečné ověření identity občana v online prostředí. Jednou z výhod využívání BankID je obrovská úspora času při vyřizování úředních záležitostí bez nutnosti chodit na úřady.

Je to jednoduché

Stačí se prostřednictvím bankovní identity přihlásit na Portál občana, kde bezplatně najdete přehled všech informací, které o vás stát shromažďuje. Díky propojení s datovou schránkou můžete komunikovat s úřady přímo ve vašem profilu, na Portálu najdete ohromné množství žádostí, které snadno podáte elektronicky.

Z Portálu občana máte i snadný přistup do portálů jiných úřadů, jejichž služby si potřebujete vyřídit, ať už je to Finanční správa, eRecept, Očkovací portál, ČSSZ, Úřad práce nebo portál vaší obce. Potřebujete Výpis z Rejstříku trestů, Informativní list důchodového pojištění, chcete znát stav svého bodového hodnocení řidiče? Přihlaste se pomocí BankID na Portál občana a vše najdete na jednom místě s jedním přihlášením, bez nutnosti pamatovat si přihlašovací údaje či hesla.

Jak na to?

Pro přihlášení se identita ověřuje stejně, jako když se přihlašujete do internetového bankovnictví. Stačí mít nahraný mobilní klíč k internetovému bankovnictví ve vašem mobilu, prostřednictvím kterého dojde k vaší on-line identifikaci a přihlášení do Portálu.

Je to bezpečné?

Banky identitu svých klientů mají ve státních registrech ověřenou a tato služba neumožňuje nikomu zjistit zůstatek na účtu nebo další podrobnosti, BankID se týká pouze údajů nutných k elektronické identifikaci a případně k ověření v rozsahu AML.

Které banky bankovní identitu nabízejí?

V současné době mohou BankID využít klienti České spořitelny, ČSOB, MONETA Money Bank, Air Bank, Komerční banka a v průběhu září a října bude zpřístupněna klientům Raiffeisenbank. Do konce roku plánuje spuštění bankovní identity také mBank.

Možnosti Bankovní identity ale nekončí u ověření identifikace občana. Ve čtvrtek 16. 9. 2021 byla oficiálně spuštěna novinka BankID SIGN. Jedná se o zaručený digitální podpis, který umožňuje podpis dokumentů a zároveň garantuje totožnost osoby, která daný dokument podepisuje. Jako první nabídne podepisování dokumentů prostřednictvím bankovní identity Česká spořitelna na konci září.

Zajímá vás k bankovní identitě ještě něco dalšího? Chcete se na něco doptat? Kontaktujte nás, makléři ze sítě INSIA vám rádi poradí!